Vleesgerecht

Prei stamppot van mama

Mama: ‘Met een opa en oma die een hotel-restaurant hadden en een vader die als kok heeft gewerkt, komt de liefde voor koken en horeca niet uit de lucht vallen bij Nina. Het zit in de Warink-genen. Ik was niet echt creatieve keukenprinses, maar probeerde wel elke dag vers en gezond te koken. Nina is vooral groot geworden met de Hollandse pot. Een moeilijke eter is ze nooit geweest. De regel thuis was: alles proeven, als je het echt niet lekker vindt, hoef je het niet op te eten. En dan bleek dat ze iets na twee, drie keer proeven best lekker vond, en nu toch bijna alles eet.’

Benodigdheden

Voor vier personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 4 preien
  • 300 g spekreepjes
  • 4 hardgekookte eieren
  • scheutje melk
  • rookworst of verse worst

Zo maak je het

Schil de aardappelen en snijd de prei in stukjes (niet te klein). Kook deze apart van elkaar tot ze gaar zijn, ongeveer 20 minuten. Bak intussen de spekreepjes zonder olie krokant en kook de eieren. Giet de aardappels en prei af. Stamp de aardappels en prei door elkaar, voeg een scheutje melk (of kookvocht van de prei) toe om smeuïg te maken. Voeg wat peper toe. Snijd de hardgekookte eieren in stukjes. Roer de uitgebakken spekjes en stukjes ei voorzichtig door de stamppot. Voeg naar smaak een snufje zout toe. Lekker met rookworst of verse worst.

 

Dit recept komt uit mijn kookboek Mijn tweede liefde.