Wijn voor beginners

Wijn lust ik graag en drink ik veel. Maar ik noem mezelf nou niet perse een wijnkenner. Ik wil heel graag meer leren over wijn. Uiteindelijk wil ik dan ook mijn wijnbrevet halen. Al lerende neem ik jullie mee in mijn proces, zodat we samen meer te weten komen over wijn. Misschien kunnen we onszelf dan over een tijdje wel wijnkenners noemen!

Interesse in wijn

Wat mijn wijnkennis betreft, heb ik die net zoveel als ieder ander. Wel probeer ik me steeds meer in wijn te verdiepen. Met als einddoel dus het behalen van mijn wijnbrevet. Je begint met niveau 1. Een vriendinnetje heeft dat al gedaan en dat kost je ongeveer twee avonden. Daarna kan je nog voor niveau 2 en 3 gaan, maar dat is natuurlijk een stuk ingewikkelder en duurt ook langer om te behalen. Ik zou het graag willen halen zodat als ik bijvoorbeeld in een restaurant zit en ze vertellen iets over wijn, ik echt weet waar ze het over hebben, haha. Nu probeer ik vooral veel te onthouden van wat me uitgelegd wordt. Ik vind het ook leuk om naar een wijnwinkel te gaan en me daar te laten informeren over verschillende wijnen. Dan vertel ik wat er op het menu staat en vraag ik wat ik daarbij zou kunnen schenken. Ik probeer wel alle informatie om me heen te vergaren, maar ik noem mezelf nog geen echte wijnkenner. Daar moet ik nog een hoop voor leren.

Leren drinken

Ik weet nog wel dat mijn moeder rode wijn dronk. Als ik dan aan het glas rook ging ik bijna over m’n nek, zo erg vond ik het stinken. Ik kon me niet voorstellen dat iemand rode wijn lekker kon vinden. Het is denk ik ook wel echt iets wat je moet leren drinken. Ik in ieder geval wel. Ik denk dat elke puber begon te drinken met flessen Passoa. Op een gegeven moment ga je dan over op Canei wat eigenlijk een zoete, lichtere versie van wijn is. Van Canei ga je over op zoete witte wijn, wat op den duur droge witte wijn wordt. Rode wijn heb ik leren drinken door eerst veel rosé te drinken. Stel dat je ook rode wijn wilt leren drinken en je vindt het nog niet lekker, het kan dus goed komen.

Persoonlijke favorieten

Toen Kelvin en ik op Mauritius waren om ons 10-jarige jubileum te vieren, mochten we waar we sliepen uit het hele wijnmenu kiezen. Dat was echt hilarisch, want we zaten in een soort wijnkelder met allemaal sommeliers. Wij waren na drie glazen al best een beetje teut. We mochten namelijk allemaal verschillende wijnen proeven. Toen zijn we er achtergekomen dat Kelvin en ik beide voor de wijnen uit de Zuid-Afrikaanse streek Stellenbosch, op zowel wit als rood gebied, een voorkeur hebben. In de zomer drink ik het liefst een vette, boterige wijn. Vooral bij het eten. Maar op een terras drink ik liever een licht en droog wit wijntje. Ik ben inmiddels echt de grootste fan van een goede, volle rode wijn. In de winter dan. In de winter hebben we ook eigenlijk geen flessen wit of rosé in huis, maar alleen flessen rode wijn. En dan vooral volle en kruidige rode wijnen. Dat is wel echt mijn favoriet. Ook een flesje bubbels mag eigenlijk nooit ontbreken. Ik vind het leuk als ik thuis een etentje geef om dan te beginnen met een glaasje cava. Dat geeft een feestelijk gevoel en prikkelt ook meteen een beetje de smaakpapillen. Wanneer ik wat luxer buiten de deur ga eten, vind ik het het ook leuk om met een bubbeltje te beginnen. Als ik wijn voor doordeweeks of gewoon voor op de bank haal, doe ik dat bij de Albert Heijn. En laten we eerlijk zijn: dan haal ik ook gewoon wat er in de aanbieding is. Ik let dan niet echt op de wijnen. Maar als ik echt een etentje geef of als het voor een speciaal moment is, ga ik naar de wijnwinkel. Dan laat ik me altijd adviseren, omdat ik zelf nog niet genoeg wijnkennis heb. Het lijkt mij super leuk om dit aankomende tijd samen te ontdekken!

Wil je al aan de slag?

De volgende keer zal ik met jullie ook echt mijn favorieten wijnen bij naam noemen. Die moet ik namelijk toch eerst zelf nog gaan ontdekken. Wil je wel al wat meer informatie over wijn? In mijn tweede kookboek Simpel & Sexy staat een wijngidsje. Die heb ik met behulp van Esther Timmermans gemaakt. In de gids ga ik in op verschillende soorten rode en witte wijn, maar ook op bubbels. Daarnaast worden er ook een aantal tips gegeven. En om alvast een tipje van de sluier te geven: if it grows together, it goes together. Doe eens je ogen dicht en denk bijvoorbeeld eens aan heerlijke tapas in een strandtentje in Spanje. Bedenk dan wat je hierbij wilt drinken. Het helpt om te weten dat je het beste een wijn drinkt uit het land van je gerecht. Dus bij die heerlijke tapas uit Spanje drink je een Spaanse wijn. Als je dat in gedachten houdt, dan kom je er echt wel uit.

Vorige artikel
Volgende artikel
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties