Inspiratie: zo dek je je eettafel

Aan de eettafel, met goed gezelschap, vind ik één van de fijnste plekken die er is. Ik houd van gezellig tafelen. Bij goed eten hoort natuurlijk ook een mooi gedekte tafel. Inmiddels heb ik al heel wat recepten gedeeld en is het nu eens tijd voor wat tips om je tafel leuk te dekken!

Je kan eindeloos variëren met tafeldekken. Alleen al de keuze om wel of geen tafelkleed te gebruiken, maakt al een groot verschil. Ik vind het leuk om uit te pakken als ik de tafel dek. Het gevoel van een restaurant in huis halen, maar ook om je gasten te verrassen en een warm welkom te geven. In deze blog geef ik jullie tips om de mooiste tafelstylingen te creëren en van elke tafel een feestje te maken.

Werk vanuit een basiskleur 

Om een bepaalde sfeer te creëren, kun je het beste bij de basis beginnen: een kleur. Wil je gebruik maken van lichte tinten? Of hou je meer van donkere kleuren? Door vanuit één kleur te werken, kun je je items hierop afstemmen. Ik koos bijvoorbeeld voor een oudroze tafelkleed. Dit werd mijn basiskleur en alles wat ik verder koos, stemde ik af op de kleur en stijl van het tafelkleed. Zo heb je voor jezelf een goede houvast als je de tafel dekt. Ik vind het leuk om die kleur dan ook weer terug te laten komen op tafel. Dat kan bijvoorbeeld met een bijpassend servet, maar ook met een vaas in dezelfde tint. Let ook op de warmte van een kleur. Het oudroze tafelkleed is een warme kleur. Kies er dan ook voor om de rest van de tafel te dekken in warme tinten. Zo krijg je namelijk een samenhangend geheel en een duidelijke sfeer.

Kies een thema

Als ik een bepaald gerecht heb gekookt, vind ik het leuk om ook de eettafel daarop af te stemmen. Ik probeer dan een thema te geven aan de look en sfeer die ik wil creëren. Denk bijvoorbeeld aan hotel chique, boho of misschien wel aan de Italiaanse keuken. Ik creëerde een mediterrane look. Dit brengt me altijd meteen terug naar het gevoel van een warme, fijne zomeravond. Door dit thema in gedachte te houden, is het makkelijker om die sfeer ook op tafel te krijgen. Maak je keuzes dan op basis van de sfeer die het uitstraalt. Een jute onderzetter geeft mij bijvoorbeeld meteen een zomers gevoel. Dus koos ik voor gevlochten onderzetters, gezellige borden met vissen en Gin & Tonic glazen. En voilà! Zo heb je ineens een mediterrane sfeer op tafel getoverd.

 

Werk met lagen en contrasten

Door gebruik te maken van verschillende lagen op de eettafel, krijg je al snel een luxe uitstraling. Als het tafelkleed donker is en de borden licht, zorgt dit voor een groot contrast. Kies dan een servet in dezelfde tint als het tafelkleed die je tussen de borden plaatst. Hiermee zorg je voor een geheel in de styling en oogt de tafel ook meteen chiquer. Door borden te stapelen en zowel hoge als lage glazen op tafel te zetten, creëer je meer diepte en speling op tafel.

 

 

Keep it clean

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer van een minimalistische stijl houdt. Kies dan ook hier voor veelal dezelfde kleuren en materialen. Dit houdt het geheel rustig. Als je wel een onderzetter of placemat wilt gebruiken, maar het niet de hele tafel in beslag moet nemen, vouw deze dan eens dubbel. Hierdoor krijg je ook net weer even een ander effect. Speel ook eens met een servet. Die kun je namelijk op veel verschillende manieren neerleggen. En om het lekker simpel maar toch chique te houden: haal het servet door een servetring.

 

 

Pak uit met accessoires

Wanneer je de basis rustig houdt, is het leuk om uit te pakken met accessoires. Kies bijvoorbeeld voor een effen tafelkleed, simpele borden en alles zoveel mogelijk in dezelfde kleur. Zo heb je een goed canvas om te gaan spelen met accessoires. Om de tafel wat op te fleuren, kan je aan de slag gaan met verschillende dingen als servetringen, kaarsen en droogbloemen. Ik vind het leuk om een eyecatcher te kiezen. Dit maakt het ook makkelijker om weer accessoires bij te zoeken. Ik koos bijvoorbeeld voor een hele mooie servetring. Deze moet meteen opvallen als je aan tafel gaat. Op basis van de stijl en kleuren van de servetring, verzamelde ik items die bij het geheel pasten.

 

Trek alles uit de kasten

Als het allemaal niet zo perfect hoeft, probeer dan eens wat te experimenteren! Kijk rond in je huis en kasten en zie wat je tegenkomt. Een plantje, je favoriete decoratiestuk of misschien wel een mooi tafelboek. Ik houd wel van een volle en vooral gezellige tafel. Dan krijg je meteen het gevoel alsof er geleefd wordt. Wees vooral niet bang om dingen te proberen. Waarschijnlijk pakken niet alle ideeën even goed uit (bij mij ook niet), maar je creëert zo wel eens een andere tafel look. En misschien komt er wel een prachtig plaatje uit! Hoe dan ook ben je in ieder geval weer lekker creatief bezig geweest.

Vorige artikel
Volgende artikel
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties