“Koken is er met de paplepel ingegoten” – Mijn tweede liefde

Als je mij een aantal jaar geleden had gezegd dat ik een succesvol kookboek uit zou brengen, had ik je denk ik uitgelachen. Maar hier zitten we dan toch. Bijna een jaar nadat ik Mijn tweede liefde uitbracht en richting de release van mijn tweede kookboek. De twee boeken bestaan samen uit ruim 90 recepten die ik, mijn vrienden, familie en collega’s het liefste maken. Maar goed, laten we beginnen bij waar het allemaal begon.

Waar kwam het idee vandaan?

Wie mij een beetje kent, weet dat ik houd van eten. Als je naar mijn achtergrond kijkt, is dat ook niet zo gek. Mijn opa en oma hadden vroeger een hotel waar mijn vader en oom als chefkoks werkten. Bovendien heeft mijn oom nu een Michelin restaurant in Portugal. Ik kom dus uit een familie waar eten wel echt centraal staat. Koken is er dan ook met de paplepel ingegoten. Ik bestel vrijwel nooit eten en ik duik het liefste zelf de keuken in. Dit komt ook doordat koken een uitlaatklep is voor mij. Ik ben dan op mezelf en is er niemand die zich met me bemoeit. Ik vind dat heerlijk.

Ik neem naar kantoor ook vaak eten mee en de gesprekken onder collega’s gaan veel over eten. Het was Danny die toen een keer zei: “Hé Nien, waarom bundel je al je kennis en inspiratie rondom eten niet samen en deel je dit met je publiek?” Ik had natuurlijk geen idee hoe je een boek maakt, dus in eerste instantie zag ik dit niet zitten. Ik dacht alleen maar na over hoeveel tijd en moeite een kookboek wel niet moest kosten. Maar na drie dagen kwam ik er op terug en dacht ik: we kunnen het altijd proberen. We gingen bij elkaar zitten en letterlijk googlen op: ‘Hoe breng je een boek uit?’ Vanaf dat moment ging het balletje langzaam rollen.

Verzameling van verschillende levensfasen

De recepten vormen natuurlijk de kern van het boek. Ik was 24 toen we het boek maakten en in die 24 jaar heb ik veel inspiratie opgedaan omtrent eten en koken. Maar als je het boek doorbladert, zie je ook dat er voor ongeveer 20% recepten van mijn familie en vrienden in staan. Dit zijn recepten die mij herinneren aan momenten met hen. Toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders in Groningen maakte m’n moeder gewoon die standaard “moedermaaltijden”, om het maar even zo te noemen. Van die grote potten of pannen met eten. Dit soort recepten staan ook in het boek. Maar er staan bijvoorbeeld ook recepten in die ik veel maakte met mijn vriendinnen als studenten. We werden in die tijd erg creatief door ons studenteninkomen kan ik je vertellen. Nu ik samenwoon, heb ik meer te besteden en pak ik wat vaker uit in de keuken. De recepten zijn dus eigenlijk een verzameling uit de verschillende levensfasen die ik heb doorgemaakt.

Je ziet dit ook terug in de hoofdstukken, omdat het boek als een soort lifeline is ingedeeld. Het begint thuis, in Groningen, in het hoofdstuk ‘Thuis thuis’. Vervolgens neem ik je mee naar mijn studententijd in het hoofdstuk ‘Grunn’ waarop het hoofdstuk ‘Uitsloven’ volgt. Hierin staat mijn relatie met Kelvin centraal. En dan is er nog het hoofdstuk ‘Borreltijd’. Je mag nu borrelen vanaf je 18e, maar ik mocht dat al vanaf m’n 16e. Hopelijk borrelt iedereen de rest van het leven vrolijk door, dus daarom is dat het laatste hoofdstuk.

Als ik het kan koken, kan jij het ook

Ik hoop dat mensen door mijn boek ontdekken dat eten, en het bereiden ervan, echt een genietmomentje kan zijn. Net zoals dat het bij mij is. Dit boek is voor iedereen die (nog) geen ster is in de keuken, maar wel heerlijke gerechten op tafel wil toveren. Er staat niet voor niks een quote op de voorkant van het boek. “Als ik het kan koken, kan jij het ook!” Daar draait het boek om: heerlijke én toegankelijke recepten. Eet smakelijk!

Liefs, Nina

Volgende artikel
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties